Top

Καλώς ορίσατε, επισκέπτη! [ Εγγραφή | Σύνδεση

El Greco και Lyra: όλη η ιστορία του Ελληνικού παιχνιδιού

H Ιστορία των Παιχνιδιών November 25, 2017

Σίγουρα θα έχετε πετύχει τη σελίδα «Pipipo ke Tsontson» στο Facebook, η οποία σχολιάζει με χιούμορ τη ρουτίνα της καθημερινότητας μέσα από τις κούκλες της Bibi-bo και του Tzon Tzon που κυριάρχησαν στην εγχώρια αγορά παιχνιδιών τη δεκαετία του ’80. Ο παράγοντας της νοσταλγίας είναι αδιαμφισβήτητα όλο και πιο κρίσιμος καθώς μεγαλώνουμε και αυτό είναι λογικό. Νοσταλγούμε μια εποχή διαφορετική και πιο αθώα που όλα ήταν πιο απλά και η ευτυχία ήταν συνώνυμη με την αγορά κάποιου παιχνιδιού. Και δε μιλάμε για εξελιγμένα ακριβά παιχνίδια της σύγχρονης εποχής όπως κονσόλες νέας τεχνολογίας και smartphones. Πίσω στις δεκαετίες του ’70, του ’80, αλλά ως ένα βαθμό και του ’90 τα παιχνίδια ήταν τόσο απλά όσο και η ευκολία με την οποία μοίραζαν χαρά στους κατόχους τους.

 

Αν θέλει να ασχοληθεί κανείς με το παιχνίδι στην Ελλάδα του ’80, τότε θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά δύο ονόματα που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στις πιο γλυκές μας αναμνήσεις. Μιλάμε για την El Greco και την Lyra, τις δύο εταιρείες παραγωγής Ελληνικών παιχνιδιών που με κύριο χαρακτηριστικό την ανεμελιά μεσουράνησαν μέχρι την αυγή της δεκαετίας του ’90. Πολύ απλά, αν έχετε γεννηθεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, τότε σίγουρα ένα σημαντικό κομμάτι της παιδικής σας ηλικίας ανήκει σε αυτές τις εταιρείες.

Η ιστορία της El Greco

Η El Greco ήταν η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παιχνιδιών, σε μια εποχή που η εγχώρια βιομηχανία παιχνιδιών ήταν ακόμη ενεργή και δραστήρια, και η ιστορία της έχει αληθινό ενδιαφέρον αφού η ίδρυσή της ήρθε από μια ελληνική οικογένεια της διασποράς. Πιο συγκεκριμένα, ο Απόστολος Βακάκης που γεννήθηκε το 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από μια εύπορη οικογένεια βιομηχάνων ήρθε αναγκαστικά στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής κρίσης που επικρατούσε τότε στη χώρα της Αιγύπτου. Φεύγοντας, η μητέρα του, Σοφία, πρόλαβε να πάρει μαζί μόνο τα κοσμήματά της που στην πορεία θα γίνονταν οι σπόροι για τη μαγική φασολιά του γιου της.

Φτάνοντας στην Ελλάδα, ο Απόστολος αναγκάστηκε να αποχωριστεί τον πατέρα του ο οποίος βρήκε δουλειά σε μια εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών στην Ιταλία. Την ίδια στιγμή, η μητέρα του πούλησε τα κοσμήματά της σε έναν μεγαλοβιομήχανο της εποχής και έτσι ξεπήδησε η ελληνική βιομηχανία παιχνιδιών El Greco.

Καθώς ο Απόστολος Βακάκης βρισκόταν για σπουδές στο εξωτερικό, το εργοστάσιο της El Greco στην Άνω Γλυφάδα τυλίχτηκε στις φλόγες και έτσι αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω και μαζί με τον πατέρα του να στήσουν την εταιρεία τους από την αρχή, έχοντας ως στήριγμα την παραγωγική μονάδα της Ζακύνθου.

Η El Greco εξαγοράστηκε το 1990 από την πολυεθνική Hasbro αλλά τα χρόνια που μεσολάβησαν ήταν αρκετά γι να καθιερωθεί ωςη κορυφαία δύναμη της εγχώριας παιχνιδοβιομηχανίας, κυκλοφορώντας εκτός από την Bibi-bo και τον Tzon Tzon που αναφέραμε πιο πάνω και την Παταπούφα, τα Λαχανόπαιδα, τον Αγκαλίτσα και τον Φωτεινούλη, τη σειρά Κάστρα και Πολιορκητές, το Μικρό Μου Πόνυ, τους Τρεχαλίτσες, τους Κεραυνούς της Ασφάλτου και τόσα άλλα παιχνίδια που σημάδεψαν ευχάριστα τα παιδικά μας χρόνια. Ο Απόστολος Βακάκης συνέχισε πάντως στον τομέα των παιχνιδιών, αφού είναι ο σημερινός ιδρυτής των Jumbo.

Η ιστορία της Lyra

Ο έτερος κολοσσός της ελληνικής βιομηχανίας παιχνιδιών ήταν η Lyra, η οποία είχε ως ιδρυτή τον Μάρκο Λύρα ο οποίος χρησιμοποίησε ως σήμα της εταιρείας ένα γρανάζι. Μπορεί η εταιρεία να έγινε γνωστή αρχικά τη δεκαετία του ’60 μέσα από τις κούκλες της που χρησιμοποιούνταν περισσότερο για τη διακόσμηση σαλονιών παρά ως παιχνίδια για παιδιά, αλλά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχε καθιερωθεί ως η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία παιχνιδιών, πίσω πάντα από την El Greco.

Η Lyra αναδείχθηκε μέσα από τη συνεργασία της με γερμανικές εταιρείες όπως η Playmobil για τον σχεδιασμό των παιχνιδιών, αλλά και με την ισπανική Famosa, για την οποία σχεδίασε τα Pin y Pon (Πιν και Πον). Η εταιρεία χάθηκε από τον ανταγωνισμό στις αρχές της δεκαετίας του 90 και έμεινε στη λήθη, αλλά τα παιχνίδια της μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Εκτός από τα Playmobil και τα Pin y Pon που αναφέραμε, στην Lyra ανήκαν και η Μάγια η Μέλισσα όπως και το αυτοκίνητο των Dukes of Hazard.

Η πτώση της ελληνικής βιομηχανίας παιχνιδιών οφείλεται στην εισροή φθηνών παιχνιδιών από το εξωτερικό, αφού στην εγχώρια παραγωγή κάθε ένα παιχνίδι πέρναγε ξεχωριστά από εργατικά ανθρώπινα χέρια, αυξάνοντας έτσι το κόστος. Το σίγουρο είναι πως τα λογότυπα των El Greco και Lyra ήταν λόγος σκιρτήματος και χαράς για τόσες γενιές παιδιών και αν νοσταλγούμε μια πιο ρομαντική και ανέμελη εποχή, το οφείλουμε σε αυτές τις δύο εταιρείες.

 

Η συντακτική ομάδα του VintageToys.gr

Χωρίς Ετικέτες

  

Αφήστε μια απάντηση

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • VINTAGE TOYS 2019

    από στις February 11, 2019 - 8 Σχόλια

    VINTAGE TOYS 2019 Έκθεση – Bazaar παιχνιδιών μιας άλλης εποχής Το ραντεβού με τις αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας στην Τεχνόπολη. Η μεγαλύτερη έκθεση παιχνιδιών για τέταρτη φορά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Από τις 12 έως τις 14 Απριλίου θα έχουμε τη μοναδική δυνατότητα να ξεναγηθούμε στα λημέρια της παιδικής μας ηλικίας μέσα από […]