About Us

Vintage Toys – Φεστιβάλ παιχνιδιού και αναμνήσεων.

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2015 γεννιέται κάτι μοναδικό, κάτι υπέροχο: ένα φεστιβάλ γεμάτο παιχνίδια, αναμνήσεις και πολλά χαμόγελα.

Ως λάτρεις μιας εποχής που πέρασε, και ειδικά των παιδικών μας χρόνων, δημιουργήσαμε μια κοινότητα νοσταλγών, ως επί το πλείστον των δεκαετιών 70-80-90, και το 2015 το πρώτο φεστιβάλ είναι γεγονός.

Από το 2015 έως και σήμερα έχουν διεξαχθεί 7 Φεστιβάλ με προσέλευση άνω των 50.000 επισκεπτών. Με ανοδική πορεία επισκέψεων χρόνο με το χρόνο, έγινε πλέον θεσμός με το νούμερο των επισκεπτών κάθε φορά να ξεπερνά τις 10.000 το Σαββατοκύριακο της διεξαγωγής του.

Συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα και τις επισκέψεις όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά και από κράτη όλης της Ευρώπης όπως Γερμάνια, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Αυστρία κ.ά.

Ο χώρος που επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ για τα έτη 2016 έως και 2023 είναι η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ένας χώρος στο κέντρο της Αθήνας με εύκολη πρόσβαση για όλους λόγω του μετρό και των συγκοινωνιών. Ταυτόχρονα, η βιομηχανική αισθητική και η ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του ταιριάζουν απόλυτα στο ύφος της εποχής που θέλουμε να αναδείξουμε. Επιπλέον, ο χώρος αυτός όχι μόνο πληροί όλες τις προδιάγραφες ασφαλείας αλλά είναι κι απόλυτα προσβάσιμος για ΑΜΕΑ.

Το σωστά επιλεγμένο προσωπικό του φεστιβάλ είναι ένα ακόμη κομμάτι για το οποίο αξίζει κάποιος να το επισκεφθεί νιώθοντας την απόλυτη ασφάλεια. Από τα χαμογελαστά πρόσωπα στην υποδοχή, την εταιρεία φύλαξης, τους εθελοντές διασώστες μέχρι και τους παιδαγωγούς, είναι όλοι εκεί και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Το φεστιβάλ Vintage Toys είναι σίγουρα κάτι μοναδικό, κάτι που δεν υπήρχε και πλέον είναι θεσμός. Ένα φεστιβάλ που δεν περνάει απαρατήρητο, ένα φεστιβάλ που το τριήμερο της διεξαγωγής του χαρίζει απλόχερα χαμόγελα, αλλά και δάκρυα χαράς και νοσταλγίας, στους επισκέπτες του.

Αποτελείται από συλλέκτες, που είναι εκεί για να δείξουν στον επισκέπτη την αγάπη τους για τα παιχνίδια. Τα παιχνίδια τα οποία κατάφεραν να διασώσουν, να ανακτήσουν και να επαναφέρουν στην αρχική τους κατάσταση με σκοπό να τους θυμίζουν τα χρόνια της αθωότητας. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις συλλογές αυτές, να ρωτήσει, να μάθει, να θυμηθεί και φυσικά να δείξει στους μικρούς μας επισκέπτες, τα παιδιά, τα παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε και την εξέλιξη τους σήμερα.

Εκτίθενται παιχνίδια όπως, στρατιωτάκια, πλαστικά οχήματα, τσίγκινα, τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά, κατασκευές lego, διοράματα playmobil, bebe, κούκλες, μοντελισμός, λούτρινα, φιγούρες, επιτραπέζια, ποδήλατα, άλμπουμ με αυτοκόλλητα, κόμικς, σχολικά και άλλα πολλά. Αξίζει δε να τονίσουμε πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι ελληνικής κατασκευής, από την εποχή που ακόμη υπήρχαν ελληνικές εταιρίες παιχνιδιών, και φυσικά τα υλικά, αλλά και ο τρόπος κατασκευής τους, ήταν σαφώς ποιοτικότερα.

Εκτός των συλλεκτών, στο Φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος και καταστήματα τα οποία εξειδικεύονται στο παιχνίδι -και ειδικά στο παιχνίδι της εποχής 70-90- και είναι εκεί για να δώσουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να αποκτήσει ξανά το παιδικό του παιχνίδι.

Δεν λείπουν, όμως, και οι δραστηριότητες. Φλίπερ, ξύλινα ποδοσφαιράκια, παλιά arcade μηχανήματα, επιτραπέζια, subbuteo, υπολογιστές, αλλά και παιδότοπος για τους μικρούς μας επισκέπτες με πολλές εκπλήξεις, όπως δώρα και ταχυδακτυλουργούς. Οι εκπλήξεις όμως δεν τελειώνουν εδώ.

Θεσμός έχει γίνει και η έκπληξη στον εξωτερικό χώρο, που κάθε χρόνο είναι και διαφορετική. Το καλωσόρισμα στο φεστιβάλ το δίνει κάθε φορά ένα όχημα από την εποχή που όλοι νοσταλγήσαμε. Κάποια από αυτά ήταν ο KITT, o Στρατηγός Lee από τους Dukes, ο Χέρμπι το Κατσαριδάκι αλλά και ο Κεραυνός Μακουίν.

Όλα τα παραπάνω είναι ο λόγος που το φεστιβάλ Vintage Toys δεν είναι ένα απλό φεστιβάλ, αλλά ένα φεστιβάλ ξεχωριστό και εντελώς διαφορετικό από όλα τα άλλα. Χαρίζοντας χαμόγελα, γνώσεις, και νοσταλγία, καθίσταται μοναδικό και καινοτόμο, όπως κανένα άλλο στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Σκοπός μας να κρατήσουμε το φεστιβάλ αυτό ενεργό γιατί μέσα από αυτό μπορούμε να γίνουμε παιδιά, έστω και για λίγο.

 

 

-a long time ago in a galaxy far, far away-