COMMODORE 64
Λίγοι υπολογιστές προκάλεσαν μεγαλύτερη επανάσταση από ό,τι ο Commodore 64 τη δεκαετία του 1980. Γνωστός και ως C64, ήταν το αποτέλεσμα των έντονων ζυμώσεων που συνέβαιναν στην αμερικανική βιομηχανία των προσωπικών υπολογιστών στις αρχές των 80s. Βρίσκεται μέχρι και στα Βραβεία Γκίνες ως ο υπολογιστής με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει περίπου 17 εκατομμύρια κομμάτια. Μπορεί σήμερα ο σχεδιασμός και τα χαρακτηριστικά του να φαίνονται ξεπερασμένα, αλλά για την εποχή του ήταν αληθινά πρωτοποριακός σε κάθε επίπεδο.
Η πορεία προς την καθιέρωση
Ο Commodore 64 πήρε το όνομά του από τη μνήμη RAM 64 KB που διέθετε, η οποία για τα δεδομένα της εποχής του και συγκριτικά με μοντέλα άλλων ανταγωνιστικών εταιρειών, ήταν ασύλληπτα μεγάλη. Κυκλοφόρησε το 1982 από την Commodore International και η 8-bit τεχνολογία του άφησε πραγματικά εποχή. Αξίζει απλά να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες έρευνες γύρω από την αναγνωρισιμότητα του brand, τα ποσοστά φτάνουν μέχρι και στο 90%.
Ήταν τέτοια η δυναμική του C64 ώστε ούτε η μεταγενέστερη κυκλοφορία του πολυθρύλητου Apple II, ούτε του Atari 800 κατάφεραν να τον ξεπεράσουν σε εκτόπισμα και σε σημασία. Πολύ απλά, ο Commodore 64 έγινε ένα σύμβολο μιας ολόκληρης δεκαετίας, φέρνοντας το μέλλον μέσα στα σπίτια. Όλη η ενασχόληση των 80s με την τεχνολογία και τους προσωπικούς υπολογιστές εκφράστηκε μέσα από αυτό το μοντέλο, το οποίο μάλιστα έχει επανέλθει τα τελευταία χρόνια από συλλέκτες και χομπίστες και για αυτό βρίσκεται στα σκαριά και η κυκλοφορία μιας mini εκδοχής του, με τις απαραίτητες προσαρμογές για χάρη της νέας εποχής.
Τα παιχνίδια που καθιέρωσαν τον C64
Η εξάπλωση του C64 πραγματοποιήθηκε αφενός γιατί ήταν ανοικτά διαθέσιμος σε κανονικά καταστήματα λιανικής πώλησης, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του που βρίσκονταν σε ειδικά εξειδικευμένα μαγαζιά υπολογιστών, αλλά και γιατί είχε μια μακρά λίστα από παιχνίδια που αγαπήθηκαν από το κοινό, όχι μόνο λόγω του απλοϊκού τους gameplay, αλλά και γιατί αποτελούσαν μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου οικιακής χρήσης που πληρούσε όλες τις βασικές προϋποθέσεις που μπορεί να είχε κάποιος από έναν προσωπικό υπολογιστή τη δεκαετία του ’80. Ενδεικτικά αναφέρουμε τίτλους παιχνιδιών όπως το «Wizball», το «Paradroid», το all-time classic «Bubble Bobble», το «Impossible Mission», το «California Games», το «Maniac Mansion», το «Lode Runner» και το «The Last Ninja». Και κάπως έτσι όλα αυτά τα παιχνίδια εκμεταλλεύτηκαν και με το παραπάνω τις 8-bit δυνατότητες του C64, ταξιδεύοντάς μας σε άλλους κόσμους και χαρακτηριστικό του πόσο αγαπήθηκαν είναι ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη μερίδα κόσμου που αναζητά να παίξει παιχνίδια εκείνης της εποχής σε 8-bit.
Μπορεί τελικά η Commodore International να μην μπόρεσε να ακολουθήσει τις άλλες εταιρείες στη δύσκολη δεκαετία του 1990, με αποτέλεσμα να δηλώσει πτώχευση στις 29 Απριλίου του 1994, αλλά η παρακαταθήκη που άφησε πίσω με τη δημιουργία του C64, επηρεάζοντας ευεργετικά τις ζωές και τις αναμνήσεις τόσων ανθρώπων για μια ολόκληρη δεκαετία, είναι ανεξίτηλη.
Η συντακτική ομάδα του VintageToys.gr