«ΜΠΟΛΕΚ ΚΑΙ ΛΟΛΕΚ» ΚΑΙ «ΡΕΞ»

Μπορεί τα κινούμενα σχέδια με τα οποία μεγαλώσαμε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 να ήταν κατά κύριο λόγο δράσης, με ήρωες που διαθέτουν υπεράνθρωπες ικανότητες και μπλέκουν σε απίθανες περιπέτειες πέρα από τα συνηθισμένα, αλλά μέσα στη εκκωφαντική λάμψη σειρών όπως το «Θάντερκατς» ή ο «Σερίφης του διαστήματος» υπήρχαν και πολύ πιο γήινες παραγωγές ώστε το γεγονός ότι απεικόνιζαν ως ένα μεγάλο βαθμό καθημερινές ιστορίες δεν τις εμπόδισε από το να αναδειχθούν στην κορυφή της δημοφιλίας των παιδιών εκείνης της εποχής. Τέτοια παραδείγματα είναι λοιπόν το «Μπόλεκ και Λόλεκ» και το «Ρεξ», και οι δύο παραγωγές του πολυθρύλητου πολωνικού στούντιο κινουμένων σχεδίων Μπιέλσκο Μπάλα.

«Μπόλεκ και Λόλεκ»

Οι περιπέτειες του Μπόλεκ και του Λόλεκ ξεκίνησαν το 1963 από τον δημιουργό Βλάντισλαβ Νεχρεμπέτσκι και τους σχεδιαστές Άλφρεντ Λέβικ και Λέζεκ Λόρεκ. Η σειρά πήρε τον τίτλο της από μια πολωνική ταινία του 1936 και περιστρέφεται γύρω από δύο αγόρια ηλικίας περίπου δέκα ετών. Ο Λόλεκ είναι πιο κοντός και αφελής, ενώ ο Μπόλεκ είναι ο πιο ψηλός και αυτός που βγαίνει μπροστά και αναλαμβάνει μέχρι ένα σημείο κ αι προστατευτικό ρόλο. Το «Μπόλεκ και Λόλεκ» διήρκησε για 23 χρόνια, έως το 1986, έχοντας να επιδείξει ως τότε σχεδόν 160 επεισόδια και δύο μεγάλου μήκους ταινίες.

Η σειρά ήταν βουβή, χωρίς διαλόγους, και στηριζόταν μονάχα στα επιφωνήματα των χαρακτήρων και στα ηχητικά εφέ και φυσικά στη μουσική επένδυση από τον Βάλντερμαρ Καζανέτσκι. Οι περιπέτειες των δύο αγοριών προέβαλαν τη φιλία, τη φύση, τον αθλητισμό και την αλληλεγγύη, με το σλάπστικ χιούμορ να έχει κυρίαρχο ρόλο. Φυσικά, μιας και μιλάμε για ένα προϊόν που ξεκίνησε και τελείωσε κατά τη διάρκεια της επικράτησης του Κομμουνισμού στην Πολωνία, δε θα μπορούσε να μην αποτελεί ως ένα βαθμό μέρος της προπαγάνδας του κρατικού μηχανισμού. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν όμως τόσο αυθεντικό και ειλικρινές, ώστε η σειρά κατέληξε να είναι πολυβραβευμένη και να ξεχωρίσει από όλα τα υπόλοιπα προπαγανδιστικά προγράμματα της εποχής.

 

«Ρεξ»

Το ίδιο ισχύει και για τον «Ρεξ», μια ακόμη σειρά της Μπιέλσκο Μπάλα (από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Λέχοσλαβ Μάρζαλεκ) με την οποία μεγαλώσαμε ως παιδιά. Εδώ κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας χαριτωμένος σκύλος που συμμετέχει σε περιπέτειες με άλλα ζώα όπως κότες, γάτες αλλά και άλλοι σκύλοι, όπως επίσης και με τους ιδιοκτήτες τους. Κυκλοφόρησαν 65 επεισόδια από το 1967 έως το 1988 (ενημερωτικά το πολωνικό κομμουνιστικό καθεστώς άλλαξε το 1990) και ούτε εδώ υπήρχαν διάλογοι, παρά μόνο επιφωνήματα και εφέ και το ίδιο παραστατικό χιούμορ. Μάλιστα, ο Ρεξ έχει κάνει την εμφάνισή του και σε επεισόδια του «Μπόλεκ και Λόλεκ», όπως επίσης έχει συμβεί και το αντίστροφο.

Στην Ελλάδα τα «Μπόλεκ και Λόλεκ» και «Ρεξ» προβλήθηκαν κατά κύριο λόγο τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, αλλά και του ’90 και μαζί τους μεγάλωσαν και οι αντίστοιχες γενιές παιδιών της εποχής. Πέρα από το πρωτόγνωρο και καλλιτεχνικό σκίτσο συγκριτικά με τις σειρές κινουμένων σχεδίων της Δύσης, είναι σειρές που μας δίδαξαν την ομορφιά της απλότητας και ότι με την κατάλληλη διάθεση και με καλούς φίλους ακόμη και τα μικρά καθημερινά πράγματα μπορούν τελικά να γίνουν τόσο συναρπαστικά. Και δε βρίσκουμε κάποια καλύτερη πρόταση για να εξηγήσουμε την παιδική μας ηλικία πίσω σε εκείνες τις πιο αθώες εποχές.

 

Η συντακτική ομάδα του VintageToys.gr

Social Share