Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΡΟΝΤΕΟ
Λίγα μέρη έχουν ταυτιστεί τόσο πολύ με τις πιο γλυκιές παιδικές μας αναμνήσεις όσο το Ροντέο, το θρυλικό λούνα παρκ των νοτίων προαστίων που αποτέλεσε μια μεγάλη αθηναϊκή ατραξιόν τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80.
Η λειτουργία του Ροντέο ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Ωνάσειου, αλλά περίπου μια δεκαετία μετά μετακόμισε στο μπάζωμα που υπήρχε τότε αριστερά των εκβολών του ρέματος της Πικροδάφνης, στη σύγχρονη δηλαδή είσοδος της μαρίνας του Αλίμου.
Η πρώτη τοποθεσία του Ροντέο, εκτός από τις αναμνήσεις των παλαιότερων, απεικονίζεται και σε μερικές ταινίες του κλασικού ελληνικού σινεμά, όπως στο «Κορίτσι του Λούνα Παρκ» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Φυσικά το Ροντέο δεν ήταν μονάχα ένας πόλος έλξης στη νότια πλευρά της Αττικής, αφού ειδικά τα Σαββατοκύριακα έσφυζε από κόσμο και οικογένειες από κάθε μεριά της πόλης. Παιχνίδι, φώτα, μια διαρκής ευχάριστη βοή, αλλά και εφηβικά φλερτ συνέθεταν το σκηνικό ενός λούνα παρκ που χωριζόταν σε δύο τμήματα και διέθετε μεταξύ άλλων το περίφημο Χταπόδι, τον Λαβύρινθο, τη Σκοποβολή, το Τρενάκι του Τρόμου, αλλά και το Ταψί που δε διέθετε ζώνες ασφαλείας και ήταν σημαντικό να κρατιέσαι καλά αν δεν ήθελες να βρεθείς στο κέντρο του.
Υπήρχε επίσης το Εντερπράιζ, η Μπαλαρίνα, το Τελεφερίκ με Καρέκλες που έκανε βόλτα σε όλο το λούνα παρκ, αλλά και η θρυλική ντισκοτέκ Fiji που απεικονίζεται και στο «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα».
Μπορεί οι φωτογραφίες που υπάρχουν από το Ροντέο να μην είναι τόσες πολλές και σίγουρα δεν απεικονίζουν την αίγλη που διέθετε στην περίοδο της ακμής του, ωστόσο για αυτό υπάρχουν οι ταινίες. Όσοι θέλουν να δουν πώς ήταν τότε, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν σε φιλμ όπως ο «Γύρος του θανάτου», «Κλεφτρόνι και Τζέντλεμαν», «Έξοδος κινδύνου», «Πανικός στα σχολεία», αλλά και το διεθνές «Le Casse» με τους Ζαν Πολ Μπελμοντό και Ομάρ Σαρίφ.
Τα λαμπερά φώτα του Ροντέο είχαν αρχίσει ήδη να ξεφτίζουν από το 1986, όταν το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς, όταν πραγματοποιήθηκε ένα τραγικό δυστύχημα με μια κοπέλα που έπεσε από το Εντερπράιζ. Τότε ο κόσμος σταμάτησε σταδιακά να πηγαίνει και σε συνδυασμό με το υψηλό ενοίκιο, ο ιδιοκτήτης του, κύριος Ρίμπας, αποφάσισε να βάλει λουκέτο το 1987 και να ανοίξει ένα νέο επιχειρηματικό κεφάλαιο με το εξίσου θρυλικό κλαμπ Ribas στην Βάρκιζα.
Μπορεί να έχουν συμπληρωθεί αισίως 30 χρόνια από το κλείσιμο του Ροντέο και τα παιδιά που το «έχτισαν» να έχουν αποκτήσει πλέον δικά τους παιδιά, αλλά οι αναμνήσεις για όσους το έζησαν στα καλά του δεν έχουν ξεφτίσει καθόλου και συντελούν στη νοσταλγία για μια εντελώς διαφορετική και πιο αθώα εποχή, όταν τα Σαββατοκύριακα ήταν πιο ανέμελα και η χαρά περίσσευε σε χώρους σαν το Ροντέο.
Η συντακτική ομάδα του VintageToys.gr