Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SUPER MARIO

Λίγες φιγούρες είναι τόσο αναγνωρίσιμες και δημοφιλείς στο χώρο των video games όσο ο Super Mario. Η μασκότ της Nintendo έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 200 βιντεοπαιχνίδια και σήμερα αποτελεί το πιο δημοφιλές franchise στην ιστορία των video games. Πέρα από τα κλασικά platform παιχνίδια, τον έχουμε δει σε αγώνες ταχύτητας («Mario Kart»), να παίζει τένις («Mario Tennis»), να ρίχνει ξύλο («Super Smash Bros.») αλλά και να διδάσκει τους μικρότερους ηλικιακά θαυμαστές του («Mario Teaches Typing»). Τον έχουμε δει όμως και στο σινεμά, την τηλεόραση και σε κόμικς, αφού πια είναι μια από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες φιγούρες στην ιστορία της ποπ κουλτούρας και έχει αγαπηθεί από πολλές διαφορετικές γενιές.

Η δημιουργία

Οι απαρχές του αγαπημένου μας Mario βρίσκονται πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Ιάπωνας Σιγκέρου Μιγιαμότο ήθελε να δημιουργήσει ένα εμπορικό παιχνίδι για την Nintendo και οι προηγούμενες προσπάθειές του δεν είχαν σημειώσει την επιτυχία που ήθελε. Ο Μιγιαμότο επιθυμούσε να στήσει ένα βιντεοπαιχνίδι με τους χαρακτήρες του Ποπάυ, αλλά καθώς ήταν δύσκολο να πάρει τα δικαιώματα, αποφάσισε να χτίσει κάτι δικό του. Έτσι, ο Mario ξεκίνησε το ταξίδι του ως μέρος του σύμπαντος του Donkey Kong το 1981.

Αρχικά ο Mario λεγόταν απλά Jumpman απλά επειδή ένα βασικό χαρακτηριστικό του ήταν ότι μπορούσε να πηδάει ψηλά (να σημειωθεί ωστόσο ότι στο πρώτο του στάδιο δεν μπορούσε να κάνει ούτε αυτό). Ο ίδιος ο Μιγιαμότο σκεφτόταν επίσης να τον βαφτίσει ως Mr. Video, όνομα που ευτυχώς απορρίφθηκε, αφού δεν μπορούμε να τον φανταστούμε σε καμία περίπτωση να είχε την ίδια επιρροή με τέτοια ονομασία. Ο θρύλος θέλει τον Mario να πήρε το όνομά του από τον Mario Segale, ο οποίος νοίκιαζε στην Nintendo ένα κτίριο στην Νέα Υόρκη και καθώς η εταιρεία δεν τα πήγαινε και πολύ καλά εκείνη την περίοδο και βρισκόταν πίσω στην πληρωμή του ενοικίου, κατέληξε να είναι αρκετά επίμονος για την αποπληρωμή του.

Το πρώτο επάγγελμα του Mario ήταν ξυλουργός και αυτό γιατί ο κόσμος του Donkey Kong περιστρέφεται γύρω από οικοδομές. Ο Donkey Kong ήταν το κατοικίδιο του Mario και καθώς το κακομεταχειρίζεται, αυτό αποφασίζει να το σκάσει και να απαγάγει την κοπέλα του Mario, γνωστή τότε απλά ως Lady και αργότερα Pauline.

Ένας Ιταλός υδραυλικός στη Νέα Υόρκη

Στην πορεία ο Mario από ξυλουργός έγινε υδραυλικός, κυρίως γιατί η ταυτότητά του έγινε πιο συγκεκριμένη. Ως Ιταλός μετανάστης στη Νέα Υόρκη ο οποίος βιώνει περιπέτειες στους υπονόμους της πόλης, δεν μπορούσε να συνεχίσει να είναι ξυλουργός, αλλά και πάλι το επάγγελμά του ανήκε στην εργατική τάξη ώστε να μπορεί εύκολα να ταυτιστεί μεγάλη μερίδα του κοινού μαζί του. Ο Μιγιαμότο δεν περίμενε ότι ο χαρακτήρας του θα σημειώσει επιτυχία, αλλά καθώς κυκλοφόρησε το «Mario Bros.» το 1983 και το «Super Mario Bros.» το 1985, τα arcades της εποχής πήραν φωτιά από λάτρεις των κόσμων του παιχνιδιού. Κάπου εκεί εμφανίστηκε και ο μικρότερος αδερφός του Mario, ο Luigi, όπως επίσης και ο King Koopa (αργότερα γνωστός ως Bowser), βασικός ανταγωνιστής του Mario στη συνέχεια, ο οποίος κλέβει την πριγκίπισσα Toadstool (αργότερα γνωστή ως Peach).

Οι πολλοί φανταστικοί κόσμοι του Mario

Η ιστορία του Mario ήταν εξαρχής μια αποστολή να σώσει κάποιο κορίτσι. Η μόνη διαφορά είναι ότι από τους υπονόμους της Νέας Υόρκης σταδιακά το παιχνίδι επεκτάθηκε σε νέους φανταστικούς κόσμους με εξίσου φανταστικά πλάσματα, με αυτή την εξέλιξη να κορυφώνεται στο «Super Mario 64» που κυκλοφόρησε το 1996 για το Nintendo 64 και σήμερα θεωρείται ένα από τα κορυφαία και πιο δημοφιλή παιχνίδια όλων των εποχών και ένας από τους βασικότερους λόγους που η Nintendo αναδείχθηκε στην εταιρεία κολοσσό που γνωρίζουμε σήμερα. Εκεί ο Mario μεταφέρεται σε άλλους κόσμους μέσα από τους πίνακες του κάστρου της πριγκίπισσας Peach που έχει απαχθεί από τον Bowser και μαζεύει αστέρια ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει τον Bowser και να σώσει για μια ακόμη φορά το κορίτσι.

Στη συνέχεια ο Mario έγινε το σούπερ επιτυχημένο franchise που γνωρίζουμε σήμερα και απέκτησε αμέτρητα βιντεοπαιχνίδια πάσης φύσεως, αλλά θα παραμείνει πάντα αυτός ο ταπεινός υδραυλικός με το παχύ μουστάκι που μας μεγάλωσε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 προσπαθώντας να σώσουμε μαζί του την πριγκίπισσα.

Η συντακτική ομάδα του VintageToys.gr

Social Share